Image

MANUEL MARÍA PUGA Y PARGA, PICADILLO

O tapeo na Coruña é máis que tradición, forma xa parte da cultura das coruñesas e dos coruñeses, ata tal punto que é capaz de repercutir nun carácter colectivo, gustoso pola boa e variada gastronomía nun ambiente distendido e animado, ademais de respectuoso cos petos.

Por iso, do 24 de novembro ao 3 de decembro deste 2023, lévase a cabo o Concurso de Tapas Picadillo, que este ano arrinca xa coa súa XIX edición. Innovación e tradición, creatividade e exaltación das materia primas, cítanse en decenas de tapas que rememoran as reunións coas amizades, polas rutas de bares e gastronomía que ofrecen momentos responsables de diversión e goce ao padal.

O Concurso de Tapas Picadillo débelle o seu nome a D. Manuel María Puga y Parga, máis coñecido como Picadillo. Alcalde coruñés entre os anos 1915 e 1917. Ademais de político foi escritor, gastrónomo e era considerado pola cidadanía como mellor persoa. A conxunción destas habilidades deu como resultado obras de éxito como “La cocina popular galega” e algunhas receitas para coresma, “Pote aldeano”, “La cocina práctica”, “36 maneras de guisar el bacalao” e “Vigilia reservada”.

Extraordinariamente popular, sobresaía o seu enxeño e sentido do humor que aplicaba, non só á política e á cociña, se non tamén cando se refería a si mesmo: “En 1882 era eu un señor que tiña 8 anos de idade e uns 75 quilos de peso”, aludindo a súa corpulencia pola que tamén era famoso.

Sempre en defensa da vida popular e reivindicando, en canto podía, o bacallau, as sardiñas e o lacón con grelos fronte ás cociñas máis elaboradas doutros países, tan de moda na época entre a alta sociedade.

Rendémoslle así especial homenaxe a tan gran personaxe da cidade no Concurso de Tapas Picadillo da Coruña.

Wikipedia